Blogopmaak

De verandering van trouw zijn
 
Vincent Zoomers (mavo 3 Baudartius College)

Trouw is in ons leven zeer belangrijk. Trouw speelt een grote rol in het boek Karel ende Elegast. In het boek wordt Karel wakker gemaakt door een vage rare stem, die zegt dat hij moet gaan stelen. Karel dacht eerst dat hij had gedroomd, daarna dat de duivel hem had toegesproken. Maar toen de derde keer kwam wist hij het zeker! De engel sprak hem toe namens god. Karel gaat uit stelen, omdat hij uiteraard trouw is aan god. Dit verhaal is al eeuwen oud. Dus in hoeverre is trouw zijn veranderd vergeleken met vroeger?
 
In 'Karel ende Elegast' is Karel trouw aan god. Karel doet alles, wat god maar wil. Dat kan je heel goed terug zien in dit verhaal. Karel bidt naar god als hij bijvoorbeeld gaat vechten. De tegenstanders van Karel bidden niet om god, met hen loopt het ook niet bepaald goed af. Ook nu geloven en blijven mensen trouw aan god. Door een geloof of religie moeten mensen zich aan regels houden. Bijvoorbeeld geen alcohol drinken, of niet vloeken in hun dorpen. In het christendom mag je niet zomaar gods naam gebruiken, je moet je ouders eren, je mag niet stelen of liegen. In de Islam heb je regels dat je 5 keer per dag moet bidden met je gezicht naar Mekka, je moet geld geven aan de armen en in de Ramadam mag je niets eten of drinken als het nog licht is buiten. In de middeleeuwen was iedereen katholiek in Nederland, nu zijn er veel meer geloven en religies, terwijl veel mensen ook niet geloven. 
 
Ten tweede, mensen zijn in deze tijd ook wel trouw aan hun werkgever. Ze doen wat de werkgever hen opdraagt, misschien ook wel grotendeels omdat de mensen die werken er betaald voor krijgen. Terwijl er ook nog vrijwilligerswerk bestaat. Die mensen werken weer omdat ze het leuk vinden, en iets voor anderen over hebben. Mensen die bijvoorbeeld werken in de zorg zijn trouw aan de mensen die zij vaak moeten behandelen of helpen. Maar als je wordt ontslagen, ben je niet meer zo trouw aan je werkgever. Dan ga je ander werk zoeken en werken bij misschien wel de concurrent. Dat wordt niet perse opgevat als iets slechts. In dit boek gaat trouw redelijk ver, want Elegast is verbannen door de koning omdat hij ooit iets heeft gestolen. Toch blijft Elegast trouw aan de koning, want hij zou nooit bij de koning uit stelen gaan. Ook wil Elegast de koning redden, als hij hoort dat Eggerik een aanslag wil plegen op de koning. 
 
Ten derde, zijn mensen trouw aan hun vrouw, man, kinderen, ect. Kortom mensen zijn trouw aan hun familie maar ook aan hun vrienden. Dat komt niet echt bepaald voor in dit boek. De vrouw van Eggerik is zelfs woest op haar man en wordt aan het eind van het verhaal zogezegd aan Elegast ‘gegeven’. In deze tijd zijn mensen nog steeds erg trouw aan elkaar. Er komen dan wel meer scheidingen voor vergeleken met vroeger, maar mensen proberen wel trouw aan elkaar te blijven in het huwelijk verder. Daarnaast zijn vrienden ook erg trouw aan elkaar. Tegenwoordig kan je heel makkelijk bedrogen of opgelicht worden, daar zijn bijna alle mensen niet over te spreken. Er ontstaan hier en daar wel eens ruzies daardoor.
 
Al met al is trouw van alle tijden. Niet in dezelfde vorm, maar het is er nog zeker. En het is niet veel veranderd vergeleken met vroeger. In 'Karel ende Elegast' speelt trouw aan god zijn een hele grote rol. Nu zijn mensen nog steeds trouw aan god, maar lang niet meer iedereen. En trouw aan je werkgever in deze tijd gaat minder ver dan vroeger, aan een leenheer bijvoorbeeld. Terwijl trouw zijn aan je echtgenoot of familie een grote rol speelt in het dagelijks leven, is dat niet zo in dit boek. Trouw zijn vind je dus in veel vormen terug.


Share by: